Chili tutuksi

Suun makuhermoja kutkuttavat chilit kuuluvat paprikoiden sukuun. Mitä chilit ovat ja mihin kaikkeen niitä oikein voi käyttää?

Chili on ollut ihmisten hyötykäytössä hyvin pitkään. Suomen Chiliyhdistyksen mukaan varhaisimmat löydöt ajoittuvat yli 8 000 vuoden taakse Etelä-Amerikkaan.

Scovillen asteikko kertoo tulisuuden

Chilin tulisuuden takana ovat kapsaisinoidit, joista tunnetuin poltteen aiheuttaja on kapsaisiini. Tulisuutta mitataan Scovillen asteikoilla. Kun tavallisen vihannespaprikan tulisuudeksi on mitattu nolla scovillea, nousevat jalapeñon scoville-lukemat 2 500-8 000 yksikköön.

Meksikolaisten suosima jalapeño on kuitenkin miedoimmasta päästä. Esimerkiksi tulisuuden synonyymina käytetyn habanero-chilin kohdalla puhutaan vain muutaman sadan tuhannen scoville-lukemasta. On olemassa myös chilejä, joiden tulisuusasteeksi on mitattu yli 1,5 miljoona yksikköä.

Chili tuo poltetta kotikeittiöihin!

Erilaisia chilejä on maailmassa valtavasti. Chililajeja on kymmeniä, ja erilaisia jalostuksen tuloksena syntyneitä lajikkeita jopa tuhansia. Kaikilla on omanlaisensa polte, joka oikein käytettynä tekee ruoasta todella maittavaa. Chili on vakiintunut myös suomalaisen arkikeittiön vakioraaka-aineeksi.

Älä koske voimakkaisiin chileihin paljain sormin

Tuorechiliä käsitellessä kannattaa olla varovainen. Kannassa ja ulkopinnassa poltetta ei ole, mutta sisäosaa käsitellessä on hyvä käyttää suojakäsineitä. Työskennellessä paljain käsin on syytä vältellä silmien ja muiden herkkien kohtien hieromista.

Leipä ja maito lievittävät poltetta

Suun osalta chilin aiheuttamaa poltetta saa hillittyä parhaiten esimerkiksi leivällä, riisillä tai maidolla. Muista, että vedellä huuhtominen ei helpota, vaan päinvastoin levittää poltetta.

Potkua myös perinneruokiin

Chiliä ei käytetä vain tiettyihin eteläamerikkalaisiin tai aasialaisiin ruokalajeihin. Sillä saa kevyesti käytettynä potkua ja juuri sopivaa lämmöntunnetta myös tuttuihin kotimaisiin ruokiin. K-ruokakaupoista löydät chilit niin tuoreina, kuivattuina kuin valmiina kastikkeina!