Kalkkunaa joulupöytään

Maistuisiko jouluna kinkun sijaan kalkkuna, mutta kokonainen kalkkuna on turhan suuri juhlaseurueelle? Vai onko kinkku pääosassa, ja kalkkunaa tekisi mieli vain maistaa? Poimi parhaat vinkit niin kokonaisen kalkkunan kuin kalkkunarullan ja rintafileenkin valmistamiseen.

Joulupöydän täytetty kalkkuna

Yhdysvalloissa ja monessa Euroopan maassa, kuten Iso-Britanniassa ja Ranskassa, kalkkuna esittää pääosaa joulupöydässä. Vaikka kinkku pitää edelleen ykkössijaa suomalaisessa juhlapöydässä, on kalkkunan käyttö lisääntynyt selvästi.

Kalkkunanliha on vähärasvaista, joten mehevyyden lisäämiseksi kalkkuna usein täytetään. Perinteisiä täytteitä ovat omena-sipulitäytteet ja erilaiset leipätäytteet. Myös aprikoosit ja muut kuivahedelmät, pinjansiemenet sekä karpalot sopivat kalkkunan makumaailmaan. Samat täytteet soveltuvat niin kokonaisen kalkkunan kuin kalkkunarullankin täyttämiseen.

Kalkkuna

Kokonainen kalkkuna suurelle juhlaseurueelle

Kokonaisesta kalkkunasta riittää syötävää yli kymmenelle hengelle.

5−6 kilogramman painoinen pakastekalkkuna tulee ottaa jääkaappiin sulamaan noin kaksi vuorokautta ennen valmistamista. Voit toki käyttää myös tuoretta kalkkunaa.

Poista kalkkunan vatsaontelosta mahdollinen kaularanka sekä sydän ja hyödynnä ne kastikepohjassa. Maksan voit sen sijaan jättää paikoilleen kypsennyksen ajaksi. Huuhtele kalkkuna juoksevan veden alla, kuivaa se ja mausta mieleiseksesi. Maustamiseen sopivat erilaiset yrtit, suola, pippuri ja sitruunamehu, joita hierotaan sekä linnun ulko- että sisäpinnalle.

Täytä kalkkuna esimerkiksi omenoista, luumuista ja sipulista makunsa saavalla täytteellä. Paiston jälkeen voit tyhjentää kalkkunan vatsaontelon ja valmistaa täytteestä maukkaan kastikkeen.

Täytetyn kalkkunan koivet ja siivet on syytä sitoa kylkiä vasten ennen paistoa. Paista kalkkuna uunin alatasolla 150−175 asteessa. Kypsennysaika painokiloa kohden on noin 45 minuuttia.

Voitele kalkkunaa paiston aikana pari kolme kertaa voisulalla, jotta pinta ei pääse kuivumaan.

Kalkkunarulla

Kalkkunarulla pienempiin juhliin

Luuttomasta kalkkunanlihasta valmistettu kalkkunarulla soveltuu mainiosti pienemmille kotitalouksille. Se on helppo jouluherkku, jonka voi kypsentää sellaisenaan.

Kalkkunarullan ympärillä on verkko, jonka annetaan olla paikoillaan paiston ajan. Jos haluat täyttää kalkkunan, leikkaa verkko varovasti auki pitkittäissuunnassa, täytä kalkkuna ja sido verkko takaisin kiinni langan avulla.

Kalkkunarulla paistuu 125−150-asteisessa uunissa 1,5−2 tunnissa. Ota kalkkuna uunista sisälämpötilan ollessa 73−75 astetta. Poista verkko ennen tarjoilua.

Kalkkunan rintafilee

Kalkkunan rintafileetä vaihtelun vuoksi

Myös kalkkunan rintafilee on oiva valinta joulupöytään. Perinteistä poiketen voit valmistaa taikinoitua kalkkunafileetä valmiin Pirkka-lehtitaikinan avulla.

Kalkkunan rintafilee on noin 1,5 kilogramman painoinen, joten siitä saa myös pienen kalkkunapaistin. Kääri rintafilee pekoniin ja paista uunissa.

Kastike kruunaa kalkkunan

Oli kalkkuna valmistettu missä muodossa tahansa, se ansaitsee arvoisensa kastikkeen. Tarjoa kalkkuna vaikkapa kanelilla maustetun omenakastikkeen tai herukalta ja appelsiinilta maistuvan hyytelökastikkeen kanssa. Myös appelsiini- ja persikkakastikkeet sopivat kalkkunalle erinomaisesti.

Kalkkunan maukkaat lisäkkeet

Kalkkuna saa rinnalleen joulupöydässä erilaisia laatikoita ja herneitä. Niiden lisäksi kalkkunan kanssa voi tarjoilla esimerkiksi käden käänteessä valmistuvaa lanttu-omenasosetta ja mausteista punakaalia. Kokeile myös vaahterasiirapilla makeutettuja rosmariinijuureksia.

Pirkka-tuotteita jouluiseen ruoanvalmistukseen

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.