Karjalanpaisti hurmaa vuodesta toiseen

Pataruokakausi on aluillaan, ja perinteinen karjalanpaisti lämmittää syksyisen sään vallitessa. Mistä resepti on saanut alkunsa, ja mitä muuta karjalanpaistilihoista voikaan valmistaa?

Pippuri olkoon ainut kasvis

Alun perin paistiksi, sekä tarkemmin ruukku- tai uunipaistiksi, kutsuttu karjalainen perinneruoka sai Karjala-etuliitteen sotien jälkeen. Karjalanpaisti levisi hiljalleen koko maahan evakkojen matkassa.

Alkujaan karjalanpaisti on valmistettu ainoastaan sianlihasta. Arkisempi ja vähemmän suosittu versio valmistettiin sianlihan lisäksi juureksista tai jopa pelkästään juureksista. Kun oli aihetta juhlaan, karjalanpaisti valmistettiin erilaisista lihoista, kuten sian-, naudan- ja lampaanlihasta tai sisäelimistä. Myös luuta piti olla mukana antamassa makua. Vanha kansa onkin sitä mieltä, että pippuri saa olla karjalanpaistin ainut kasvis.

Lihat uuniin ja peltotöihin

Karjalanpaistin valmistaminen ei vaadi keittiömestarin taitoja, mutta aikaa senkin edestä. Karjalassa olikin tapana tehdä peltotöitä paistin muhiessa uunissa.

Karjalanpaistiohjeissa neuvotaan kypsentämään lihoja 2–3 tuntia 175-asteisessa uunissa. Aikoinaan karjalanpaistin annettiin muhia miedossa lämmössä jopa tuplasti kauemmin tai yön yli. Karjalanpaisti on myös perinteisesti valmistettu eläimen vähärasvaisemmista osista, ja näin ollen se on kaivannut pitkän kypsennysajan.

Karjalanpaistiliha taipuu moneen

Syksyn suosikkiruoka valmistuu padassa. Karjalanpaistilihoista loihdit muitakin pataherkkuja perinteisen paistin lisäksi. Kokeile valmistaa klassista gulassia tai hulauta olut-lihapadan sekaan Guinness-olutta antamaan lisäpotkua. Chili tuo puolestaan tuulahduksen lämmittäviä latinomakuja meksikolaiseen lihapataan tai herkulliseen liha–papupataan. Itämaisia makuja kaipaava valmistaa puolestaan padallisen itämaista lihapataa. Tai tee makumatka Välimerelle ja pyöräytä pöytään sisäpaistista valmistuva kreikkalainen lihapata.

Lämmittävä pata tulille

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Karjalanpaisti valmistuu Pirkka-tuotteilla

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.