Salvia

Välimeren alueelta kotoisin olevan salvian tunnistaa kauniin hopeanvihreistä lehdistä ja siniviolettisistä kukista.

Voimakkaan makuinen salvia on oiva lihan maustaja. Sen maku on aavistuksen karvas ja kamferinen. Maussa ja tuoksussa on mintun vivahdetta, mutta salvia on voimakkaampi ja pistävämpi. Salviaa kannattaa lisätä ruokiin varoen, sillä se on yksi niistä mausteista, joilla voi maustaa liikaa.

Sopii liha- ja kasvisruokien maustamiseen

Salvia sopii lähes kaikkiin liharuokiin. Salvia on erinomainen lampaan ja riistan maustaja. Se hävittää rasvan makua ruoasta korostaen lihan omaa makua. Myös porsaanlihalle salvia antaa herkullisen maun, kuten myös maksa- ja veriruokiin sekä rasvaiselle merikalalle. Salviaa ei kuitenkaan kannata unohtaa kasvisruokia maustaessakaan. Kaali- sipuli- ja tomaattiruoat saavat ihanaa aromia salviasta. Linssit, palkokasvit ja juustot ovat myös erinomainen makupari salvialle.

Muista yrteistä salvian kanssa sopivat yhteen persilja ja rosmariini. Tuorejuuston maustamisessa pettämätön salvian kumppani on valkosipuli.

 

Pekoni-salviapavut

Pekoni-salviapavut

4 annosta
valmistusaika 30 minuuttia

250 g riivittyjä vihreitä papuja tai vahapapuja
vettä, suolaa, sokeria
¼ ruukkua Järvikylän Rosmariinia
1 pkt (150 g) pekonia
1 ruukku Järvikylän Salviaa
suolaa, mustapippuria

Tarjoiluun:
100 g maustettua tuorejuustoa
100 g kotijuustoa
¼ ruukkua Järvikylän Ruohosipulia

Riivi pavut. Keitä papuja suolalla, sokerilla ja rosmariinin oksilla maustetussa vedessä noin 8–10 minuuttia. Valuta, poista rosmariinit. Sekoita tässä välissä tuorejuusto, kotijuusto ja silputtu ruohosipuli. Ruskista paloitellut pekoniviipaleet ja kaksi kolmasosaa salvianlehdistä kuumassa paistinpannussa. Lisää pavut pannuun, mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa juustolisukkeen kanssa.

Salvia-punajuuri possunkyljykset

Salvia-punajuuri possunkyljykset

3 annosta
valmistusaika 90 minuuttia

3 porsaankyljystä
3 punajuurta
1 lime
1 rkl öljyä tai voita
1 tl suolaa
1 tl rouhittua valkopippuria
2 dl vettä
2 dl kermaa
2 rkl hunajaa
¾ tl suolaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää

Pinnalle:
1 ruukku Järvikylän Salviaa
1 rkl öljyä
1 rkl voita

Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi. Raasta pestyn limen vihreä kuori ja purista puolikkaista mehu. Mausta kevyesti nuijitut kyljykset suolalla ja pippurilla. Kuumenna rasva paistinpannussa, ruskista kyljykset ja siirrä ne uunivuokaan. Ripottele limen kuoriraaste ja valuta mehu kyljyksille. Kaada vesi pannuun, lisää punajuuriraaste ja keitä reilulla lämmöllä kunnes neste on haihtunut. Mausta punajuuriraaste hunajalla, suolalla sekä muskottipähkinällä ja kaada seos kyljysten päälle vuokaan. Valuta kerma vuokaan, peitä kannella tai alumiinifoliolla ja kypsennä uunissa 180 asteessa noin 40 minuuttia. Irrota salvian lehdet. Kuumenna öljy ja voi pannussa, paista lehdet rapean ruskeiksi ja nosta ne punajuurikyljysten päälle juuri ennen tarjoamista. Nauti raikkaan salaatin kanssa. Perunat, perunamuusi tai riisi sopivat kyljysten lisukkeeksi.


Reseptivinkit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.