Viehättävä Vietnam

Vietnamilainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita kaikista naapurimaistaan. Ainutlaatuista vietnamilaiselle keittiölle on runsas kasvien ja yrttien käyttö.

Naapureilta lainattua

Vietnamissa on monipuolinen ruokakulttuuri, joka on omaksunut vaikutteita kaikista ilmansuunnista. Vietnamilainen keittiö on lainannut kiinalaisilta uppopaisto- ja wokkausmenetelmät. Kookosmaito sekä mausteet ovat puolestaan thaimaalaista perintöä. Mongoliasta on omaksuttu mieltymys pihviin ja ranskalaisen kulttuurin vaikutus näkyy täytettyjen patonkien suosiona.

Vietnamin ruokakulttuuripiirit jaetaan kolmeen alueeseen: pohjois-, keski- ja etelävietnamilaiseen keittiöön. Etelässä suositaan curry-ruokia sekä yrttejä ja hedelmiä. Etelässä ruoan tulinen elementti on useimmiten chili, mutta pohjoisessa käytetään enemmän pippuria. Keski-Vietnamin alueen keittiölle on ominaista monipuolinen mausteiden käyttö.

Perusta riisissä ja nuudeleissa

Vietnamilaisen ruoan peruspilarit muodostuvat riisistä ja nuudelista. Kasviksista käytetyimpiä ovat porkkana, kurkku, kevätsipuli, pavunidut, fenkoli, kaali sekä retikka. Lihana käytetään monipuolisesti niin nautaa, sikaa kuin siipikarjaakin. Vietnamin pitkän rantaviivan ansiosta myös merenelävät ovat suosittuja. Usein annos kääritään riisipaperiin tai salaatinlehteen ja kastetaan dippikastikkeeseen. Aterian aikana ei juoda mitään, mutta ruokailun jälkeen nautitaan tavallisesti mukillinen vihreää teetä.

Tunnetuimpia vietnamilaisia ruoka-lajeja:

Pho on nuudelikeitto, jossa on nuudeleiden lisäksi ohuita lihaviipaleita ja kasviksia. Keiton maukkaassa limessä on inkivääriä, tähtianista, kanelia ja chiliä. Keitto on yksi kuuluisimmista vietnamilaisista ruoista.

Banh mi on kasviksilla, yrteillä ja esimerkiksi ohuilla liha- tai kalaviipaleilla täytetty ranskalaistyyppinen patonki.

Nuoc mam on kalakastike, joka on vietnamilaisen keittiön perusmauste. Vaaleaa, hieman suolaista ja aromikasta kalakastiketta käytetään samaan tapaan kuin Kiinassa soijaa.

Nuoc cham on kalakastikkeesta, limettimehusta, chilistä ja ruskeasta sokerista valmistettu dippikastike.

Vermiselli on riisistä valmistettu ohut lankamainen nuudeli. Riisivermisellit ja -nuudelit sopivat hyvin keittoihin ja pikapaistettuihin ruokiin.

Cha gio on pieni riisipaperiin kiedottu kääryle, jonka täytteenä yrttejä, kasviksia, nuudeleita ja esimerkiksi katkarapuja.

Trung Nguyen on paikallinen erikoisuus, jossa tummapaahtoinen kahvi on maustettu kanelilla ja kirsikalla.

Lue myös

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.