Arjen ruokarytmi palautuu kasvisten ja hedelmien avulla

Juhlasesongin jälkeen moni kaipaa kevennystä ruokavalioonsa. Kauppoihin tulleet sitrukset sekä tuoreet kasvikset helpottavat ryhtiliikkeen tekemistä. K-Supermarketeissa on nyt runsas valikoima tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä vegetuotteita.

Siilinjärveläisen K-supermarket Herkkupadan kauppias Jyrki Huttunen tietää, kuinka elämään tulee lisää virtaa, kun ryhtyy kiinnittämään huomiota omaan ruokavalioonsa. Aiemmin 137 kiloa painanut kauppias oli totuuden edessä, kun hänelle suositeltiin 38 vuotiaana kolesterolilääkitystä. Parissa vuodessa paino putosi 40 kiloa. Kolesterolilääkkeitä ei tarvittu ja muutkin kolotukset ja vaivat katosivat keventyneen olemuksen myötä. Nyt kauppiaan paino on jo pari vuotta pysynyt hyvin hallinnassa.

-    Valmistelu ja ennakointi, liikunta ja lepo, kauppias kiteyttää oman elämäntapamuutoksensa onnistumisen salaisuudet.

Kauppiaan perheessä tehdään aina eväät seuraavaksi työpäiväksi. Työaamu alkaa reippaasti kuorman purulla, minkä jälkeen on aamiaisen aika. Siihen kuuluu soijavalmiste joko jugurtti tai rahka, runsaasti marjoja, banaani, noin desi hiutaleita sekä sokeroimatonta mansikkakeittoa.

Lounaaksi kauppias nauttii sanojensa mukaan ”jämäkän satsin”, johon kuuluu kanaa, kalaa tai paistijauhelihaa, keitettyä täysjyväriisiä sekä uunijuureksia tai salaattia. Iltapäivällä kauppiasta ei väsytä, vaan hommat jatkuvat.

Välipalaksi maistuu soijavalmiste, hiukan hiutaleita tai sokeroimatonta mysliä sekä hedelmä, joka on usein omena tai banaani.

Kauppiaan päivällinen on paljolti lounaan kaltainen. Riisin määrää kauppias vähentää jo iltaa kohti. Iltapalaksi menee vielä soijajugurtti ja kourallinen pähkinöitä.

-    Viikonloppuisin sallin hiukan väljemmän ruokavalion, syömme perheen kanssa esimerkiksi lämmintä leipää. Myös juhlissa voin nauttia tarjottavista maltillisesti, Huttunen kertoo.

Vettä kauppias juo päivän aikana 2-3 litraa.

-    Veden juonti meinaa varkain unohtua, siitä joutuu itseään koko ajan muistuttamaan.

Oman kropan tuntemuksia kuuntelemalla kauppias tietää jo, milloin on aika palata arjen rytmiin.

Jyrki Huttunen antaa vinkin nälkäiselle välipalanostajalle.

-    Pähkinät ja hedelmät taklaavat pahimman nälän.

Vinkkejä kevyempään ruokailuun ja kasvisten monipuoliseen hyödyntämiseen aterioilla löydät täältä >>

 

Virpi-puoliso on ollut tiiviisti Jyrkin tukena tämän elämäntapamuutoksessa. Jyrkin ruokavaliossa välipalamunkit ovat vaihtuneet hedelmiin ja kasviksiin.