K-Supermarket Imatrankoski kantaa kortensa kekoon

Imatran Unterniskanjoella järjestetään viikonloppuna kututalkoot, joissa uhanalaisille taimenille avataan uusi kutureitti. Talkoisiin osallistuva K-Supermarket Imatrankosken kauppias Tom Färd jakaa parhaan kalamuistonsa.

K-Supermarket kauppias Tom Färd, olet viikonloppuna mukana Unterniskanjoen kututalkoissa. Mitä odotat talkoilta?

"Olen ollut täällä kauppiaana 3,5 vuotta, ja yksi ensimmäisistä tuttavuuksistani oli Imatran kalastusmestari Tomi Menna. Tomi on esitellyt täällä minulle kaupunkipuroa ja vaikka mitä kalajuttuja. Kalastuskulttuurihan on Imatralla todella vahvaa. Kun kuulin K:n ja WWF:n Kuteminen kuuluu kaikille -kampanjasta, olin heti yhteydessä Tomiin ja kyselin, löytyisikö Imatralta kohdetta, jota voisimme olla mukana tukemassa. Unterniskanjoella oli jo suunnitelmat valmiina, joten lähdin innolla selvittämään yhteistyömahdollisuuksia."

"Tarjoan talkoissa lauantaina yhdessä Marttojen kanssa talkoolaisille lohikeittoa, muta tarkoitus olisi myös laittaa itse saappaat jalkaan ja mennä touhuamaan. Kaveripiirissäni on paljon innokkaita kalastajia, ja muutama kaverikin on tulossa Helsingistä mukaan talkoisiin. Ei tällaista ihan joka päivä pääse tekemään ja näkemään."

"K-kauppiaana paikallisen yhteiskuntavastuun kantaminen on erittäin tärkeää. Asiakkaammekin arvostavat, kun kauppias näkyy myös kaupan ulkopuolella ja kantaa kortensa kekoon koko yhteisöä koskettavissa asioissa."

Mikä on oma suhteesi kalastukseen ja luontoon?

"En voi kehua olevani mikään intohimoinen kalastaja. Kerran vuodessa käymme kaveriporukalla uisteluretkellä, mutta yleensä kalastamiseni on virvelin heittoa mökin laiturilta. Harrastan kuitenkin veneilyä. Mieli lepää erityisesti Saimaalla ja Itämerellä."

"Ukkini oli innokas kalastaja, ja hän vei minua ja veljeäni usein kesälomareissuilla kalastamaan. Kerran heittelin laiturin nokalla virveliä, kun uistin jäi pohjaan kiinni ja siima katkesi. Siinä meinasi kahdeksanvuotiaalle itkukin tulla. Ukki lähti kuitenkin soutuveneellä vesille, irrotti uistimen pohjasta ja toi siiman minulle. Kun vedin siimanpätkää rantaan uistin yhä vedessä, yhtäkkiä pieni hauki jäi uistimeen silmästä kiinni! Ukki sitten paistoi pienen saaliini voissa muurikkapannulla nuotiolla."

Mikä on lähikalan merkitys Imatralla?

"Kalastuskulttuuri on Imatralla tosiaan vahvaa, ja paikallisen luonnon, kalastuksen ja kalastusmatkailun elinvoimaisuuden tukeminen on tärkeää. Myymme K-Supermarket Imatrankoskella paljon paikallisten kalastajien pyytämää kalaa, ja erityisesti Saimaan muikku ja kuha ovat täällä suurta herkkua. Lähikalan merkitys imatralaisten lautasilla on niin suuri, että kun täräytämme kalatiskille hyvän kampanjan, jono ulottuu usein kaupan ovelle saakka. Ammattitaitoiset kalamestarimme fileoivat kalan ilmaiseksi ja osaavat antaa myös hyviä vinkkejä valmistukseen."

"Kotimainen kalahan on parasta ruokaa mitä voi olla. Oma suosikkini on suomustettu kuhafile hyvin paistettuna."