Rotissöörin pöydässä

Kauppiaskin voi olla tunnustettu ruokakulttuurin edistäjä. Rovaniemeläinen Janne Rinne sai Paistinkääntäjien käädyt kolme vuotta sitten. Kotikeittiössään hän ei kuitenkaan hifistele.

Janne Rinne on rovaniemeläisen K-Supermarket Rinteenkulman kauppias. Kaksi kaupan vakituista asiakasta, keittiömestareita molemmat, huomasivat Jannen kiinnostuksen hyvään ruokaan ja suosittelivat tätä jäseneksi. Jäseneksi eli rotissööriksi pääsee vain suosituksesta.

− Chaîne des Rôtisseurs ei ole mikään salaseura. Mukana on yhtä lailla ruoanlaiton ammattilaisia kuin meikäläisiä harrastelijoita. Meitä yhdistää se, että olemme hyvän ruuan ystäviä, Janne kertoo. Suuri osa rotissööreistä on kokkeja, ravintoloitsijoita ja catering-ihmisiä, mutta ruokaa rakastava kauppiaskin istuu porukkaan sujuvasti.

Lapin voutikunta tapaa nelisen kertaa vuodessa. Silloin syödään ravintolassa ja istutaan iltaa pitkän kaavan mukaan. Yleensä ravintoloitsija pitää esitelmän ja kertoo oman ravintolansa toiminnasta. Joskus teemaksi on valittu vaikkapa viinit. Kerran kesässä Lapin alueen voutikunnan Paistinkääntäjät kokoontuvat Rovaniemen Kotisaareen grillaamaan. Pari kertaa vuodessa puetaan ykköset päälle ja lähdetään valtakunnalliseen kapituliin. Juhlallisen illallisen yhteydessä uudet jäsenet saavat ne kuuluisat käädyt.  Janne sai omansa talvikapitulissa Rukalla vuonna 2011. Käätyjen luovutukseen kuuluu miekankopautus olkapäälle. − Kuin ritariksi olisi lyöty, Janne virnistää.

Vuoden paras K-supermarket 2013

K-supermarket Rinteenkulman Janne ja hänen vaimonsa Kristiina Joutsen-Rinne avasivat Rovaniemen keskustassa vuonna 2008. Viime syksynä Rinteenkulma palkittiin vuoden parhaaksi K-supermarketiksi. Palkintoa perusteltiin myynnin kasvulla ja asiakkaiden tyytyväisyydellä.
Kaupan osastovastaavat seuraavat uutuuksia, mutta myyntiin tulevat tuotteet pyritään valitsemaan asiakkaiden toiveita kuunnellen. Rinteenkulman erityinen ylpeys on koko alueen paras hedelmä- ja vihannesosasto. Kiitosta saavat myös monipuolinen leipäosasto ja tuoretta lihaa, kalaa ja valmisaterioita tarjoava Herkkutori.

Tavallinen kotikokki

Moneen kertaan Janne korostaa olevansa tavallinen kotikokki. Paistinkääntäjien käädyt eivät merkitse hifistelyä kotikeittiössä. − Minä teen ruokaa vähän useammin kuin Kristiina. Usein hän kyllä on minulla kaverina keittiössä, joten ei ruoanlaitto kokonaan minun harteillani ole, Janne tokaisee. Kun kiire painaa päälle, arki pyörii riisin ja kanan sekä makaronilaatikon ja jauhelihakastikkeen ympärillä. Silloin kun aikaa on, Kristiina ja Janne laittavat ruokaa yhdessä ja kokeilevat uusia ruokia. Tuore chili maistuu aasialaishenkisissä keitoissa.

Janne on huomannut, että iän karttuessa ruokaa arvostaa entistä enemmän. Syöminen on yksi elämän isoja iloja, joten hyvä ruoka kuuluu ystävien illanviettoihin. Pari kertaa vuodessa Janne perheineen matkustaa ulkomaille. Reissussa ruokapaikaksi ei valita vastaantulevaa kuppilaa, vaan paikkakunnan parhaita ravintoloita on bongailtu netistä jo etukäteen. Ei välttämättä gourmet-paikkoja, mutta sellaisia, joissa asiakkaat kertovat viihtyneensä. − Jenkeissä osataan! Ravintolat erikoistuvat, ja palvelua on mietitty. Esimerkiksi New Yorkissa on mahtavia pihviravintoloita, joissa pihvit ovat lautasen kokoisia.

Kotimaiset raaka-aineet kunniaan

Kun Janne koti-Suomessa käy ulkona syömässä, lautasella mötköttää yleensä pihvi tai vaaleaa kalaa. − Olen kaikkiruokainen, eikä minulla ole inhokkiruokia. Maksaruokia en itse koskaan tee mutta syön kyllä, jos niitä on tarjolla. Olen ronskimman ruoan ystävä. Piperryksistä en välitä, vaan otan ruokani ilman kikkailuja.

Jannen mielestä suomalaiset voisivat olla nykyistä ylpeämpiä puhtaista kotimaisista raaka-aineista. Täkäläisten marjojen ja riistan veroisia herkkuja ei monesta maasta löydä. Siksi niitä kannattaisi käyttää enemmän. − Suomalaiset mollaavat itseään herkästi, ja niin tässäkin. Minusta suomalainen ruoka ei häpeä minkään muun maan ruokien rinnalla. Italiassa saa joka paikassa sitä ainaista pastaa ja Ranskassa läträtään kerman kanssa.

Eteläisemmän Euroopan maista Janne toivottaisi meille tervetulleeksi ruokien sijaan rennon ruokakulttuurin. Sen, että ravintolaan lähdetään ajan kanssa ja koko suvun tai ison ystäväporukan voimin. Lapsetkin otettaisiin mukaan.

Omasta lapsuudesta Jannen muistoissa pysyy yksi ruoka yli muiden. Sitä ei koskaan jäänyt lautasen pohjalle. − Edelleen nautin, kun pääsen äidin lihasopan ääreen. Siinä keitossa liha ei ole purukumia.

Löydät K-supermarket Rinteenkulman myös Facebookista.

Teksti: Anu Kylvén

Kuvat: Sanna Peurakoski ja Iiro Rautiainen