Lämmintä toritunnelmaa K-Supermarket Eväskontissa

Jo aamupäivällä tuottajien kanssa keskusteli joukko lähiruoasta kiinnostuneita asiakkaita, ja ostoskorit täyttyivät paikallisista herkuista. Vaikka kaikki tuottajat eivät kiireisestä satokaudesta johtuen päässeetkään paikalle, oli heidän tuotteensa nostettu näyttävästi jalustalle.

Kaupassamme tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisten lähi- ja pientuottajien kanssa ympäri vuoden. ”Joensuulaisen Panimo Honkavuoren kanssa veimme yhteistyön vielä pidemmälle ja suunnittelimme yhdessä kaupalle oman oluen”, K-Supermarket Eväskontin kauppias Anu Kosunen kertoo tyytyväisenä.

”Asiakkaat arvostavat paikallisia toimijoita. Kaupasta tulee aina vain kotoisampi, kun otamme lisää paikallisia tuotteita valikoimaan. Omia suosikkejani ovat Pesosen kananmunat, ne ovat ihan parhaita. Lisäksi pidän Liperin Myllyn ruisjauhoista, niissä on ihanan savuinen maku ja niistä valmistuu parhaat kukot”, kauppias selostaa.

”On tosi tärkeää, että ruoka tulee kauppaan läheltä ja myös pienemmiltä tuottajilta. Vaikka lähiruoka ei ole aina se halvin vaihtoehto, on maku aina parempi. Kun ostaa läheltä tullutta ruokaa, tietää varmasti mitä syö. On hienoa, että viljelijät on kutsuttu kauppaan kertomaan toiminnastaan”, iloitsee K-Supermarket Eväskontin asiakas Jaana.

Tuottajat pääroolissa tiistaina

K-Supermarket Eväskontin Herkkutorin kalatiskillä on runsas kattaus kaloja muikuista siikaan. Kalat on kauppaan toimittanut Nurmeksen Kala, joka käsittelee ja toimittaa paikallisten kalastajien saaliit K-Supermarketiin.

”Meille tulee kalaa sekä ammattilais- että amatöörikalastajilta. Varmistamme, että jokainen kalastaja saa työstään korvauksen ja kaupat saavat asiakkailleen laadukasta, tuoretta ja paikallista kalaa. Kalat saapuvat meille yöllä, me käsittelemme ne ja toimitamme kauppaan. Parhaassa tapauksessa tämä prosessi kestää vain muutaman tunnin ja asiakkaat saavat kalan lautaselleen vuorokauden sisällä sen pyytämisestä”, kertoo Kari Nurmeksen kalasta.

Pesosen kanalan kananmunat tulevat vain 60 kilometrin päästä K-Supermarket Eväskontista. Ne kerätään ja pakataan kennoihin käsityönä. Näin tuottaja voi taata parhaan mahdollisen laadun.

”Pesosen kanala on perheyritys, jota vanhempani ovat pitäneet kanalaa 80-luvulta lähtien, ja meidän on vuoro aloittaa vuonna 2019 tilasta huolehtiminen. Meillä on tilalla 4000 munivaa kanaa, jotka elävät lattiakanalassa. Ne saavat siis juoksutella vapaana ja nukkua orsilla. Myös munimaan ne menevät pesiinsä silloin kun haluavat”, kertovat Jyri ja Heidi.

Veljekset Perttu ja Antti Hakulinen viljelevät perunaa Perunatalo Hakulisessa Liperissä. Tiistaina he olivat kertomassa K-Supermarket Eväskontin asiakkaille perunalajikkeista ja toiminnastaan. ”Asiakkaat ovat olleet todella kiinnostuneita eri lajikkeista ja kehuneet perunoitamme. Nyt miellä on täällä esillä kauden ensimmäisiä yleispottuja, joita myydään sitten läpi vuoden”, Perttu kertoo.