Reilun jäätelön tarina: Ben, Jerry & miten kaikki alkoi 40 vuotta sitten

Olet varmaankin joskus kuullut Ben & Jerry’s -jäätelöistä. Olit sitten aloittelevampi jäätelöherkuttelija tai kaikki Ben & Jerry’s maut läpikotaisin, herkkupala herkkupalalta tunteva superfani, tiedätkö, mistä kaikki alkoi?

Tarina vie meidät Yhdysvaltoihin, jossa Ben Cohen ja Jerry Greenfield tapaavat seitsemännen luokan liikuntatunnilla. He eivät välttämättä ole superurheilijoita, mutta rakkaus hyvää ruokaa kohtaan yhdistää kaksikon, ja 1970-luvulla he päättävät perustaa yhdessä yrityksen. Muutaman mutkan kautta (he miettivät myös bageleita) Ben ja Jerry muuttavat Vermontiin, käyvät kirjekurssin jäätelönvalmistuksessa, ja ensimmäinen jäätelömyymälä avautuu vanhalle huoltoasemalle vuonna 1978. Koska Jerrystä tulee ensimmäinen toimitusjohtaja, sitä kompensoidaan laittamalla Benin nimi ensimmäiseksi, ja Ben & Jerry’s -jäätelö syntyy.

Heti alussa Ben ja Jerry asettavat tavoitteen, joka ohjaa sittemmin kansainväliseksi kasvanutta Ben & Jerry’s -toimintaa tänäkin päivänä: halun parantaa jäätelöliiketoiminnan avulla elämänlaatua kaikkialla siellä, mitä se koskettaa.  Tämän tavoitteen myötä rakentuu Ben & Jerry’sin kolmiosainen missio, jossa korkealaatuisia, jopa hullunkurisen innovatiivisia jäätelöitä valmistetaan ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä kunnioittaen, kestävällä taloudellisella pohjalla ja tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja tukien. Toisin sanottuna, kaikkea ohjaa halu valmistaa parasta mahdollista jäätelöä, mahdollisimman mukavalla tavalla.

Vuosien varrella Ben & Jerry’sin sosiaalinen missio on näkynyt muun muassa tasa-arvoisen avioliiton tukemisessa, ilmasto-oikeudenmukaisuuden edistämisessä ja oman toiminnan jatkuvassa parantamisessa. Esimerkiksi Hollannissa sijaitsevalla jäätelötehtaalla, jossa suomalaistenkin fanien nauttimat Ben & Jerry’s -jäätelöt valmistetaaan, Chunkinator-reaktori muuntaa tehtaan jätteen ja jäteveden biokaasuksi, jota käytetään tehtaan energianlähteenä. Chunkinatorin tuottamalla energialla on valmistettu jo monta miljoonaa purkkia Ben & Jerry’s -jäätelöä!

Kolmiosainen missio maistuu myös jäätelöpurkkien sisällä, ja ilmenee päätöksenä hankkia kaikki mahdolliset raaka-aineet Reilun kaupan kautta kehitysmaiden pienviljelijöiltä, yhteistyönä vaikeasti työllistyviä auttavan Greyston Bakery -leipomon kanssa sekä lehmien ja maatilojen hyvinvointiin keskittyneenä Caring Dairy-ohjelmana.

Toukokuussa 2018 tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Ben Cohen ja Jerry Greenfield perustivat jäätelöyrityksensä. Kaikki fanit on kutsuttu juhlimaan 40 vuotta rauhaa, rakkautta ja reilua jäätelöä! Juhlinnan viimeistelee kesän uutuusmaku, mikäs muukaan kuin syntymäpäiväkakun makuinen Ben & Jerry’s Birthday Cake!

Hanna Lehtisalo, Nordic Brand Manager, Ben & Jerry’s

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.