Reilun jäätelön tarina: Mitä on Reilun kaupan jäätelö?

Onko sinusta mukavaa olla reilu? Niin meistäkin! Tiesitkö, että kaikilla Ben & Jerry’s -jäätelöillä on Reilun kaupan merkki? Entä muistatko, mistä kaikesta tuo merkki jäätelöpurkin kyljessä kertookaan?

Kuten Ben & Jerry’sin tarinassa mainitaan, jo 1970-luvulla, kun Ben Cohen ja Jerry Greenfield perustivat jäätelöyrityksensä, heitä ohjasi halu valmistaa parasta mahdollista jäätelöä, mahdollisimman mukavalla tavalla. Ben & Jerry’sillä uskotaan edelleen, että yrityksillä on mahdollisuus ja sitä kautta vastuu vaikuttaa omalla toiminnallaan ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointiin. Sillä, mistä ja miten raaka-aineet hankitaan, on tässä valtavasti merkitystä.

Reilu kauppa on maailmanlaajuinen liike sen varmistamiseksi, että kehitysmaiden pienviljelijät selviävät erittäin kovassa kilpailussa globaaleilla markkinoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että viljelijöille, kuten Emma Georgettelle ja Alphonsine N’Guetialle Norsunluurannikolla, maksetaan heidän viljelemistään raaka-aineista reilu hinta. Viljelijät myös muodostavat keskenään itsenäisesti toimivia viljelijäosuuskuntia, joille maksetaan Reilun kaupan lisää reilun ostohinnan päälle. Reilun hinnan ja Reilun kaupan lisän avulla viljelijät voivat sijoittaa esimerkiksi kestäviin viljelymenetelmiin ja yhteisöjensä elämänlaadun parantamiseen.

Alphonsine N’Guetia ja Emma Georgette, Norsunluunrannikko

Kaikki Ben & Jerry’s -jäätelöllä herkuttelevat suomalaiset jäätelöfanit tukevat jäätelövalinnallaan Reilua kauppaa ja pienviljelijöiden reilua kohtelua. Maailmassa myydään vuosittain miljoonia purkkeja Ben & Jerry’s -jäätelöä, ja esimerkiksi vuonna 2015 Reilun kaupan lisää maksettiin lähes kaksi miljoonaa dollaria eri puolilla maailmaa oleville viljelijäosuuskunnille. Reilun kaupan lisällä on esimerkiksi rakennettu lääkäriasema ja palkattu sairaanhoitaja Norsunluurannikolla, kunnostettu koulu Madagaskarilla ja hankittu stipendejä lapsille Equadorissa ja Ghanassa.

Kriteeri Reilun kaupan merkille on, että tuotteessa on käytettävä sataprosenttisesti Reilun kaupan raaka-ainetta aina, kun sille on olemassa Reilun kaupan vaihtoehto. Maitoa ja kermaa ei ole saatavilla Reilun kaupan kautta, sillä Reilu kauppa sertifioi vain kehitysmaatuotantoa. Sen sijaan maitotilojen hyvinvointiin panostetaan Ben & Jerry’sin omalla Caring Dairy -ohjelmalla. Ben & Jerry’s jäätelöt ovatkin niin sanottuja Reilun kaupan yhdistelmätuotteita, eli niissä maistuu Reilun kaupan vanilja, kaakao, sokeri, banaani ja kahvi. Reilun kaupan raaka-aineita löytyy kaikista Ben & Jerry’s -jäätelöistä aina vähintään 20%, ja tarkat tiedot voi lukea purkin kyljestä.

Ehkäpä seuraava annoksesi Ben & Jerry’s -jäätelöä maistuu entistä herkullisemmalta, kun tiedät, että reilusti herkkupaloja sisältävä jäätelö on reilua myös raaka-aineiden viljelijöille?

 

Lähteet ja lisätietoa >>

Tiedätkö, mistä kaikki alkoi? Lue Ben & Jerry’sin alkutaipaleesta täältä

 

Hanna Lehtisalo, Nordic Brand Manager, Ben & Jerry’s

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.