Reilun jäätelön tarina: miten Browniet voivat tehdä hyvää?

Ben & Jerry’sillä on aina ajateltu, että koska browniet yleensä maistuvat paremmilta jäätelön kanssa, myös jäätelön täytyy silloin maistua paremmalta, kun siinä on mukana browniepaloja. Ensimmäinen brownie-jäätelö kehitettiin jo 80-luvulla, ja sen jälkeen nuo täyteläiset herkkupalat ovat päässeet moneen mukaan. Kaikki Ben & Jerry’s -jäätelöissä maistuvat browniet leipoo Greyston Bakery, johon pääsemme nyt tutustumaan paremmin.

New Yorkissa sijaitsevan Greyston Bakery -leipomon motto kuuluu: emme palkkaa ihmisiä leipoaksemme brownieita, vaan leivomme brownieita voidaksemme palkata ihmisiä. Tässä leipomossa siis tarjotaan herkullisten brownieiden lisäksi työntekijöille mahdollisuus leipoa omaan elämäänsä uusi suunta. Greyston palkkaa työntekijöitään niin sanotulla avoimella politiikalla, eli kuka tahansa voi saada töitä, kun työtehtäviä vapautuu, taustoista riippumatta.

Greyston Bakeryn ja Benin ja Jerryn tiet kohtasivat 80-luvulla, kun Ben & Jerry’s -jäätelövalikoimaan haluttiin luoda browniejäätelö. Koska molemmat yritykset halusivat, ja haluavat edelleen, edistää yritystoiminnallaan positiivista muutosta maailmassa, ei mennyt kauaakaan, kun sittemmin legendaksi muodostunut herkkujäätelö Chocolate Fudge Brownie sai alkunsa. Kuten kaikissa suurissa tarinoissa, myös browniejäätelöllä oli alussa pieniä vaikeuksia (ensimmäiset browniet jäätyivät tehtaalla yhteen valtaviksi kimpaleiksi, jotka piti pilkkoa kirveillä), mutta hyvällä yhteistyöllä jokainen (brownie)pala lopulta loksahti kohdilleen.

Ben & Jerry’s hankkii edelleen kaikki brownie-palat Greyston Bakeryltä. Koska maailmassa myydään miljoonia purkkeja Ben & Jerry’s -jäätelöä, on yhteistyöllä merkittävä vaikutus Greystonille ja sille yhteisölle, jota leipomo tukee. Greyston Bakery sijoittaa kaikki voittonsa kotialueensa Yonkersin yhteisön tukemiseen ja kehittämiseen, ja on pystynyt auttamaan tuhansia ihmisiä saamaan elämänsä raiteilleen. Brownieilla voidaan auttaa ihmisiä esimerkiksi edullisen asumisen, koulutuksen ja terveydenhuollon saamisessa.

 

Suomalaiset jäätelöfanit pääsevät herkuttelemaan Greyston Brownieilla seuraavissa Ben & Jerry’s -jäätelöissä: Chocolate Fudge Brownie kermajäätelö -ja vegaaniversiona, Topped Salted Caramel Brownie, Half Baked sekä Blondie Brownie.

Ehkäpä seuraava browniejäätelöhetki maistuu vieläkin herkullisemmalta, kun tiedät, millainen tarina brownieiden taakse kätkeytyy?

Lue lisää:

https://greyston.org/

https://www.benjerry.fi/whats-new/brownie-partnership

Tiedätkö, mistä kaikki alkoi? Lue Ben & Jerry’sin alkutaipaleesta täältä

Tunnetko jo muiden reilujen raaka-aineiden tarinan? Lue Reilun kaupan jäätelöstä lisää täältä.

Greystonin Brownieita vegaanisina? Tutustu vegaanisiin Ben & Jerry’s-jäätelöihin täällä.

 

Hanna Lehtisalo, Nordic Brand Manager, Ben & Jerry’s