Reilun jäätelön tarina: unelma-ammattina Makuguru & miten vegaaniset Ben & Jerry’s Non Dairy -jäätelöt saivat alkunsa

Miltä kuulostaisi työ, jossa maistellaan herkkuja joka puolelta maailmaa ja sitten sekoitetaan, pilkotaan, vispataan ja maistellaan, maistellaan, maistellaan, kunnes uusi jäätelömaku näkee päivänvalon?

Tätä unelmatyötä tekevät Ben & Jerry’s -makugurut, joiden ahkeran työn tuloksena on syntynyt muun muassa suklaisella kuorrutteella varustettu Topped-jäätelösarja sekä paljon odotetut vegaaniset versiot reiluista herkkujäätelöistä.

Pääsimme tutustumaan Ben & Jerry’s -makuguruun Josine Nohlmansiin, joka ideoi ja testailee uusia makuja Ben & Jerry’s -makulaboratoriossa yli 14 vuoden kokemuksella jäätelön ja suklaan parissa. Josinen mukaan makugurun työn parhaisiin puoliin kuuluu, tietenkin, makujen rohkea kokeilu ja sen tuoma jännitys sekä mahdollisuus tehdä töitä yhdessä erilaisten hauskojen ihmisten kanssa.

”Kaikkein tärkeintä uusien makujen kehittämisessä on totta kai se, että niistä tulee uskomattoman hyvän makuisia”, Josine kertoo, ”mutta haluan myös varmistaa, että käytämme Reilun kaupan raaka-aineita aina, kun mahdollista. Minusta on ihanaa, kun ihmiset saavat työstään sen arvostuksen ja palkan, jonka he ansaitsevat.” Josinen mielestä jäätelöiden suunnittelussa onkin erityisen mukavaa tehdä yhteistyötä sellaisten herkkupalojen valmistajien kanssa, jotka jakavat samat arvot kuin Ben & Jerry’s. Hän mainitsee Greyston Bakery -leipomon, joka paitsi leipoo kaikki Ben & Jerry’s -jäätelöissä maistuvat browniet, myös antaa monille ihmisille mahdollisuuden parantaa elämäänsä.

Maidottomia Ben & Jerry’s Non Dairy -jäätelöitä kehiteltäessä tavoite oli selvä: ”halusimme, että vegaanijäätelöä toivovat fanimme pääsevät nauttimaan täydestä, aidosta Ben & Jerry’s -kokemuksesta, kaikkine herkkupaloine ja kastikkeineen, vain ilman lehmiä”. Mantelit päätyivät lehmänmaidon tilalle monien koemaistojen ja kokeilujen jälkeen: ”testailimme erilaisia kasvipohjia, ja Ben & Jerry’s -jäätelöille manteli sopi parhaiten tuomaan täyteläisen koostumuksen ilman liian vahvaa ominaismakua”, Josine kuvailee.  Myös vegaanijäätelöiden herkkupalojen suunnittelu vaati paljon maisteluita koekeittiössä: ”teimme läheistä yhteistyötä kumppaniemme kanssa kehittääksemme esimerkiksi vegaaniset browniet, jotka pakastettuinakin pysyvät sopivan pehmeinä ja erinomaisen makuisina”, Josine kertoo.

Suomalaiset vegaanijäätelöfanit pääsevät herkuttelemaan kolmella Ben & Jerry’s Non Dairy -jäätelömaulla: suklainen Chocolate Fudge Brownie, makean ja suolaisen yhdistävä Peanut Butter & Cookies ja ihanan rai

kas banaaninen Chunky Monkey. Tuotteita voit ostaa hyvin varustelluista K-Supermarketeista. Mikäli lempimakuasi ei löydy lähikauppasi valikoimista, niin voit aina jättää toiveen kauppiaalle!

Mikäli makugurun työ alkoi kiinnostaa, Ben & Jerry’s ottaaa mielellään vastaan fanien ideoita esimerkiksi sosiaalisen median kanavien kautta. Ja fanit osuvatkin silloin tällöin täysin oikeaan – esimerkiksi Suomessa ja maailmalla ikisuosikiksi noussut Cookie Dough perustuu 80-luvulla saatuun fanin ideaan!

 

Hanna Lehtisalo, Nordic Brand Manager, Ben & Jerry’s