Asiakkaan toiveiden mukaisesti

K-Supermarket Itäpoiju on todellinen perheyritys. Kauppiaina toimivat Elina ja Jari Lehto, liha- ja kalamestarina puolestaan heidän esikoispoikansa, intoa täynnä oleva 22-vuotias Jere Lehto. Jeren kalankäsittelytaidot ovat omaa luokkaansa nuorelle miehelle.

Jere aloitti työskentelyn kaupassa jo 10-vuotiaana pikkupoikana, jolloin hän pääsi juhannukseksi pullohuoneeseen kiireavuksi. Seuraavat kesät kuluivat hyllyttäessä ja kassalla asiakkaita palvellessa. Viimeiset neljä vuotta Jere on toteuttanut intohimoaan kalatiskillä ensin Naantalissa K-Supermarket Ellenissä ja nyt Uudenkaupungin Itäpoijussa.

”Isäni on pitkänlinjan kauppias, hän on aikoinaan aloittanut myös kalatiskiltä. Kaupassa oma intohimoni kasvoi nopeasti liha- ja kalaosastoa kohtaan. Tykkään todella tästä hommasta”, Jere kertoo.

Rantakaupungissa monipuolinen kalatiski on sydämenasia

Uudessakaupungissa kalatiskin rooli on merkittävä, sillä lähes jokaisesta suvusta löytyy kalastajia. Rantakaupungin kalatiskiltä vaaditaan aina hieman enemmän, ja tähän haasteeseen Jere vastaa enemmän kuin mielellään. Paikallinen ja tuore kala ovat kaiken A ja O.

”Aloitan aamuni rakentamalla tiskin tuoreista kaloista houkuttelevan näköiseksi. Jokaiseen päivääni kuuluu myös tuotteiden ostaminen suoraa kasvattajilta. Valtaosa kaloista tulevat kauppaan aivan Uudenkaupungin lähivesistä. Vaaleat kalat tulevat taivassalolaiselta Länsirannikon kalalta, kirjolohi puolestaan Turusta Lohikunnalta”, Jere sanelee.

Jeren kalatiskillä myydään ensiluokkaista palvelua. Kokemattomampikin kalan käsittelijä saa tiskiltä kaiken tarvittavan, sillä kalat perataan ja käsitellään tiskillä veloituksetta asiakkaan toiveiden mukaan.

”Meiltä voi tulla ostamaan kalaa, vaikka ei sitä itse osaisikaan käsitellä. Teemme sen asiakkaan puolesta. Asiakas saa kokonaisesta kalasta kotiin viemiseksi kaksi pakettia, toisessa käsitelty kala ja toisessa fileeratun kalan jätteet, jotka asiakas voi hyödyntää vaikkapa kalakeiton liemessä”, Jere neuvoo.

Kalatiski rakennetaan asiakkaiden ehdoilla

Liha- ja kalamestarin pestissä Jere vastaa uusien tuotteiden hankinnasta. Jeren käsissä kalatiskin suosio on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun. Kalatiskin ytimessä ovat laaja ja tuore tarjonta, sopiva hinnoittelu sekä asiakkaiden toiveiden toteuttaminen.

”Tässä työssä on tärkeää pysyä ajan hermolla. Ennen kun siirryimme tähän kauppapaikkaan, ei täällä juurikaan seurattu ruokatrendejä. Nyt kalatiskistäni löytyy tuotteita vaativimmillekin asiakkaille, kuten tonnikalaa sekä susheja. Myös uusia toiveita tulee jatkuvasti, ja teen kaikkeni, että saan toiveet täytettyä”, Jere kertoo.

Kalatiskiin löytyvät oikeat tuotteet kokeilemalla. Viikonloppuisin tiskistä löytyy muun muassa äyriäisiä ja simpukoita.

”Asiakkaat ovat oppineet, että kalatiskiltäni löytyy muutakin kuin sitä perinteistä lohta. Neuvon asiakkaita uusien tuotteiden kohdalla tarpeen mukaan. Uudet ja yllättävät tuotteet kannustavat asiakkaita kokeilemaan uutta ruoanlaitossa”, vinkkaa Jere.

Sesongin mukaisesti kalatiskistä löytyy asiakkaille lukuisia vaihtoehtoja grilliin laitettavaksi. Valmiina löytyy muun muassa tonnikalapihvejä, lohimedaljonkeja ja vartaita. Jeren oma kesäsuosikki on savustettu lohi.

”Jos asiakkaalla on toive siitä, millaisena hän kalan haluaa, toteutamme toiveen hänen silmiensä edessä. Meillä on tavoitteena, että kun asiakas lähtee tiskiltä, hän on saanut haluamansa.”

Kuvaaja Jussi Partanen