Juusto-osasto tuo kauppahallin tunnelmaa

Kun illat pimenevät ja kylmenevät, mikä olisikaan parempi tapa viettää iltaa kuin nauttia herkullisen juustolautasen antimia kotisohvalla kynttilän valossa? Turun K-Supermarket Manhattanilla on kattava valikoima juustoja vaativaankin makuun. Juusto-osastosta on huolehtinut jo kahdeksan vuoden ajan 35-vuotias Jonna Ruuskanen.

Jo 11 vuotta K-Supermarket Manhattanilla työskennelleen Jonnan työtehtäviin kuuluu juustojen tilaus, hyllyttäminen sekä laajasta juustotiskistä huolehtiminen. Hän nimeää juusto-osaston laajaksi ja luonteikkaaksi tuoteryhmäksi. Jotta juustoista pysyy ajan tasalla, on tärkeää opiskella paljon. Pelkkä tuoteselostuksen lukeminen ei riitä.

”Kun aloitin juusto-osaston vastaavana, en tiennyt juustoista oikeastaan mitään. Minua opastettiin lukemaan juustoista netistä, mutta oivalsin nopeasti, että ainoa tapa oppia juustojen ominaisuudet on maistella niitä. Maku ei välity tekstistä, joten pyrin maistamaan jokaista juustoamme, jotta voin auttaa asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla”, Jonna kertoo.

Nyt kun Jonnan tietotaito ja osaaminen juustoista ovat vankalla tasolla, on Jonnan mukaan helpompi oppia uutta myös alan kirjallisuudesta.

Asiakaskunnan näköinen juusto-osasto

K-Supermarket Manhattanin asiakkaat ovat laatutietoisia ja kokeilunhaluisia. Myös juusto-osaston on täytettävä nämä piirteet, jotta se vastaa asiakaskunnan tarpeita. Juustojen suosio on kasvanut K-Supermarket Manhattanilla, ja juustotiskin koko onkin vuosien myötä kasvanut yhdeksi K-Supermarketien suurimmaksi.

”Aluksi paloittelin juustot itse asiakkaille, mutta nyt meillä käy kerran viikossa ulkopuolinen paloittelija, joka paloittelee isoista juustopaloista asiakkaalle palan tämän toiveiden mukaan”, Jonna sanelee.

K-Supermarket Manhattanin juusto-osasto on ansainnut Suomen Juustoseuran myöntämän suosituskilven.

”Kilpi myönnettiin meille, kun olin toiminut vasta hetken juusto-osaston vastaavana. Asiakkaamme tietävät ja tunnistavat minut, joten he tulevat usein vetämään hihastani ja kysymään, että ’hei mitä juustoa sä suosittelet’. Pyrin aina vastaamaan parhaan tietotaitoni mukaan ja jos en jotakin tiedä, otan aina selvää”, kertoo Jonna.

Joulun trendinä valkohomejuusto ruusunterälehtihillolla

”Asiakkaamme tykkäävät kokeilla uusia tuotteita, eikä ostoskoriin valikoidu aina vain samaa edamia. Tämä antaa myös minulle mahdollisuuden etsiä jatkuvasti uusia tuotteita valikoimaamme”, Jonna toteaa tyytyväisenä.

Ideoita uusiin tuotteisiin hän etsii jatkuvasti kaikkialta, kuten ruokavaikuttajien puheista, muiden kauppojen juusto-osastoilta sekä alan julkaisuista. ”Pyrin pitämään aina silmäni auki, kun liikun vaikkapa Helsingissä opiskeluideni vuoksi”, Jonna kertoo.

Joulusesonkina esille nousevat etenkin cheddarjuustot ja perinteiset pitkään kypsytetyt juustot, kuten Old Amsterdam. Juustovalikoima kasvaa joulun ja muiden sesonkien alla. Myös erikoisempia tuotteita pyritään nostamaan esiin.

”Pyrimme siihen, että meidän valikoimamme olisi aina hieman erilainen muiden juusto-osastoihin nähden. Asiakkaat kyselevät minulta joulun alla vinkkejä herkullisiin juustotarjottimiin. Teemme kaupalla myös omia juustokoreja joulumyyntiin. Tämän joulun ehdottomaksi trendiksi suosittelisin juustopöytään valkohomejuustoa ruusunterälehtihillolla.