Parasta on asiakkaan kiitos onnistuneesta valmistusvinkistä

K-Supermarket Orimattilan lihamestari Ida Posti ja ruokamestari Linda Luostarinen ovat jo valmiina pääsiäisen ruokasesonkiin. Karitsaa Herkkutorilta löytyy montaa eri sorttia.

K-Supermarket Orimattilan Herkkutori on perjantaina aamupäivällä runsas ja houkutteleva. Lihat, kalat, valmisruoat ja lisäkkeet on aseteltu tiptop. Tuotteiden välissä on somisteina lehtikaalin lehtiä, yrttejä ja taidokkaasti leikattuja greipin puolikkaita.

Herkkutoria hoitaa 26-vuotias lihamestari Ida Posti yhdessä sisarensa Linda Luostarisen (23) kanssa. Naiset kokoavat Herkkutorin yhdessä aamuisin ja ideoivat sille vaihtuvia teemoja.

Ida ja Linda ovat K-Supermarket Orimattilan kauppiasparin Tiia ja Jarkko Luostarisen tyttäret. Molemmat naiset ovat kasvaneet kaupan arjessa ja aloittaneet kaupantyöt heti iän salliessa.

Lihamestarin oppiin Ida alkoi vuonna 2013, kun paikkaan ryhdyttiin etsimään uutta henkilöä. Lihan- ja kalankäsittelytaidot hän on opetellut kisälli-periaatteella kokeneiden ammattilaisten opissa.

- Tärkeintä lihan käsittelyssä on, että se leikataan oikein, kertoo Ida.
Työssään Ida kannustaa asiakkaita kokeilemaan myös harvinaisempia tuotteita. Esimerkiksi syksyn riistaviikoilla Herkkutorin valikoimassa on muun muassa fasaania ja kania. Raaka-aineiden lisäksi Ida etsii ja tarjoaa reseptit lihan valmistamiseen.

- Aika rohkeasti asiakkaamme kokeilevat uusia tuotteita ja harvinaisempia lihalajeja, kun tarjoamme valmistusohjeen mukaan, kertoo Ida.
Lihamestarille paras kiitos on asiakas, joka kiittää onnistuneesta ruoka- tai valmistusvinkistä.

Ida ja Linda kehittelevät ja nimeävät Herkkutorille uusia tuotteita yhdessä. Valikoimasta löytyy muun muassa Iso äijä, Hienohelma ja Big hot mama. Hiihdon MM-kisojen aikaan oli jopa Loppusuora- ja Mielensäpahoittaja-nimisiä pihvejä. Inspiraatiota Herkkutorille nuori lihamestari hakee internetistä.

- Perheen yhteinen WhatsApp- ryhmä piippaa vähän väliä, kun Idalta tulee uusia, netistä pongattuja ideoita, Tiia-äiti kertoo.

Pääsiäisenä Herkkutori notkuu

Ida on suunnitellut kaupan pääsiäisen jo hyvissä ajoin. Tarjolla on muun muassa karitsaa monessa eri muodossa ja marinadissa. Paikallista karitsan lihaa saadaan naapurista Luhtikylästä.

Asiakkaille Ida suosittelee karitsan paahtopaistia ja kaupan omalla maustevoilla täytettyjä grillivalkosipuleita. Takuuvarma lisäke ovat kermaperunat tai pavut ja paistettu pekoni.
- Paahtopaisti syntyy nopeasti. Liha ruskistetaan pannulla, jonka jälkeen sitä paistetaan uunissa noin 15 minuuttia. Valkosipulit vaativat hieman pidemmän kypsymisajan, hän neuvoo.