Raparperi

Raparperi kasvaa iloisesti koko Suomessa. Ensimmäistä satoa saadaan nauttia jo toukokuussa, ja kausi jatkuu aina elo-syyskuulle saakka. Herkullisimmillaan raparperi on usein alkukesästä.

Makoisat varret

Mehukkaissa varsissa on hienostunut maku! Valitse varsia, jotka ovat rapeita ja kiinteitä. Lehtiä ei syödä, sillä ne ovat myrkyllisiä. Varsien väri vaihtelee punertavasta vihreään. Kuori varret kevyesti leivontaa ja ruoanlaittoa varten. Raparperin varret kannattaa säilyttää jääkaapissa ja käyttää mahdollisimman nopeasti.

Kaveriksi maitotuotetta

Raparperin kirpeys johtuu oksaalihaposta. Oksaalihappo sitoo kalsiumia, ja sen vuoksi raparperin kanssa on hyvä nauttia jotain maitotuotetta kalsiumin saannin turvaamiseksi. Ja mikä onkaan suloisempi herkku kuin raparperipiirakka vaniljakastikkeen kera!

Maistuu makeana, piristää suolaista!

Raparperi tuo kivaa kirpeyttä erilaisiin piirakoihin ja leivonnaisiin. Raparperikiisseli on kesän suosittu jälkiruoka, jota voi maun mukaan höystää mansikoilla. Raparperista valmistuu myös raikas ja kauniinvärinen mehu, sekä hilloke, joka maistuu jäätelön tai lettujen kanssa. Happaman makea raparperi sopii erinomaisesti myös ruoanlaittoon. Pannulla sokerin kanssa paahdetut raparperipalaset sopivat mainiosti kesäisen salaatin joukkoon ja raparperihilloke on oiva makupari vaikkapa vuohenjuustolle!

Tuunaa tähtianiksella

Korosta raparperin hienostunutta makua tähtianiksella, inkiväärillä, kanelilla tai kardemummalla. Myös chili on oiva mauste vaikkapa raparperihillokkeelle. Raparperin makua täytelöittää myös mansikka sekä mintunlehdet.

Alun perin Aasiasta

Raparperi on alkujaan tunnettu vain lääkekasvina. Eurooppaan raparperi lienee saapuneen Venäjän kautta Kiinasta. Vielä 1700-luvulla kasvi tunnettiin lääketieteellisenä yrttinä, ei laisinkaan keittiöiden herkkuna.

Reseptivinkit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.