K-lihamestarin parhaat possuvinkit ja isoäidin tirrisoppa

Possuviikkojen kunniaksi K-supermarket Mustapekan lihamestari Jani Piltti kertoo parhaat possuvinkit ja paljastaa isoäitinsä vanhan tirrisoppareseptin.

Lihatiskin antimet

”Valikoimassa on possusta kattavasti kaikkea grilliin, pannulle, pataan ja uuniin. Possuviikoilla on tarjolla esimerkiksi lapaa, etuselkää, kylkeä, selkää, potkaa sekä kyljyksiä”, lihamestari listaa.

Mustapekan lihatiskillä leikataan ja pakataan itse kaikki lihatiskissä olevat lihat sekä suurin osa hyllyn lihatuotteista. Valikoimista löytyy muun muassa pala- ja suikalepaistia, kassleria, marinoituja pihvejä, kyljyksiä, kylkeä, ribsejä sekä porsaan fileepihvejä. Kaupan itse leikkaamien lihapalojen lisäksi löytyy hyllystä myös liuta possutuotteita Pirkalta, Atrialta ja HK:lta.

Janin vinkit possun valmistamiseen

”Fileistä saa mureimmat pihvit. Toki kasslerista saa hieman pidempään kypsentämällä myös todella maukasta pihviä. Uunipaistiksi joko kassleria, lapaa tai possun paistia. Myös fileen saa uunissa herkulliseksi kunhan muistaa, ettei kypsennä liikaa, jolloin mehevyys kärsii”, Jani Piltti neuvoo.

Jani lisää vielä, että kannattaa ottaa lihat ajoissa huoneenlämpöön ennen kypsentämistä. Pihvit ja muut viipaloidut lihat on hyvä valmistaa pannulla tai grillissä, suuremmat lihapalat – kuten fileet, paistit, kassler tai lapa – kannattaa valmistaa uunissa. Lihapatoihin kannattaa valita joko suikaleita tai valmiita kuutioita. Ribsien esikypsentäminen keittämällä nopeuttaa niiden valmistusta. Grillaamalla ribsit saavat pintaan väriä ja halutessa makua esimerkiksi barbeque-kastikkeesta, jota voi grillaamisen aikana sivellä lihan pintaan.

Possun parhaat lisukkeet

”Uunissa valmistetun possun kanssa sopivat mainiosti uunijuurekset, jotka myös valmistuvat samalla vaivalla uunissa lihan kanssa. Muita possun parhaita lisukkeita ovat grillatut paprikat, kesäkurpitsa, coleslaw-salaatti, grillijuusto ja halloumi”, lihamestari Jani kertoo vesi kielellä.

Mitä lihamestari kokkaa possusta?

Jani kertoo, että kesän suosikin – porsaan sisäfileen – hän grillaa kokonaisena. Isoäidin tirrisoppa, tuo savolainen perinneruoka, nousee kuitenkin ensimmäiselle sijalle.

”Kesän jälkeen maistuu isoäitini reseptillä tehty tirrisoppa. Pieniin paloihin paloiteltu possu ruskistetaan kauttaaltaan ja laitetaan kattilaan. Päälle lisätään vettä ja pari sipulia isoina lohkoina sekä maustepippuria ja suolaa mausteeksi. Sopan annetaan kiehua hiljalleen ainakin pari tuntia. Kun liha on riittävän pehmeää, lisätään perunat, jotka keitellään kypsiksi”, Jani Piltti paljastaa.

Parhaat possureseptit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.