De många smakernas Asien

Läs artikeln på finska här >>

När du vill ha omväxling på matbordet, finns det att ösa ur i den koreanska och libanesiska matkulturen. Även Libanon i Mellanöstern lockar med sin ymnighet. På K-supermarket hittar du ingredienser till inspirerande smakresor till Asien!

Mångsidiga och färggranna Korea

Det mångsidiga och kryddiga koreanska köket har fått influenser från Japan, men smakerna är starkare. Måltidsstunderna präglas av samhörighet och på kvällsmåltiden serveras nästan alltid ris, soppa, flera grönsakstillbehör och 2−3 huvudrätter. Nationalrätten kimchi, kryddig syrad kinakål, hör till varje måltid.

Speciellt för det koreanska köket är, att de fem grundsmakerna alltid är närvarande i måltiden. I måltidspaletten finns alltså alltid något surt, salt, sött, beskt eller eldigt. Även de fem grundfärgerna, gul, röd, blå, vit och svart är med i måltiden.

Basråvarorna är kött, fisk, tofu, ris, nudlar och grönsaker. Den koreanska chilipastan gochujang ger smak åt dippsåser, gryträtter och marinader. Som efterrätt serveras i allmänhet färska frukter. Koreansk BBQ är känd runtom i världen. Prova till exempel koreanska ribs. En av de mest kända söta delikatesserna är hoddeok, koreansk pannkaka, som är bekant även som gatumat.

De vackra matportionernas Japan

Köket bygger på färska råvaror och är känt bl.a. för sushi och sashim, nudelsoppan ramen, friterad tempura och omelett eller okonomiyaki. Det estetiska är lika viktigt som smaken och det satsas på uppläggningen av portionerna.

Basråvaran är ris, som äts minst en gång om dagen. Ris anses vara en symbol för välstånd och risskålen ska tömmas till sista riskornet. Det äts ganska lite kött, men mycket fisk och grönsaker.

Enligt lokalinvånarna ska äkta japansk mat alltid innehålla sojasås, miso och dashi. Dashi är en buljong kokad på torkade tonfiskflagor och kombu-tång. Vanligen serveras flera maträtter, som ställs fram samtidigt och äts enbart med ätpinnar. Ägg är en råvara som används mycket i det japanska köket. Av dem lagas till exempel japanska plättar.

Aromrika Vietnam

Det aromrika vietnamesiska köket som präglas av fisksås, koriander, citrongräs och chili indelas i tre regioner. I norr används i stället för chili ofta peppar och köket har sugit åt sig mest influenser från den kinesiska matkulturen. I mellersta Vietnam används kryddor mångsidigt och i söder örter och frukter. I Sydvietnam syns även de thailändska influenserna i form av olika currysåser. Landets matkultur har sugit åt sig influenser även från det franska köket bl.a. i form av mörkrostat kaffe och den fyllda baguetten banh min.

Ris är basen i all matlagning och det äts kokt och som rispapper och risnudlar. Olika risnudelsoppor finns överallt i Vietnam. Den mest kända nudelsoppan pho tillagas av nötkött.

Traditionsrika Libanon

Det libanesiska köket har blivit det populäraste köket i Mellanöstern påverkat av ottomaner och fransmän. Maten följer säsongen och en del av maträtterna är tusentals år gamla. De vanligaste råvarorna är spannmål, frukter, grönsaker, fisk och skaldjur samt kyckling och får. Maten smaksätts med vitlök, citron och färska örter.

Mezze är ett urval smårätter som serveras som förrätt. Den kan vara så rikligt att inga andra maträtter behövs. Traditionellt består mezze åtminstone av hummus, aubergineröran baba ganoush, bröd, grönsaker och oliver, men även sallader samt olika fisk- och kötträtter kan ingå. Som efterrätt äts frukter och söta kakor samt baklava. Libanons nationalrätt är kibbeh, en pastej med fårkött.