Kalasa på ost

Läs artikeln på finska här >>

En bit ost med sylt eller färska frukter är en enkel efterrätt till vardags. Flera ostar och några tillbehör blir medelpunkten på kvällssitsen. Bekanta dig med det täckande ostsortimentet på din K-supermarket!

Perfekta tillsammans

Avsikten med tillbehören som serveras till ostar är att framhäva ostarnas egen smak. Mögelostar älskar söta sylter och långlagrade hårda ostar torkade frukter och nötter. Bröd är alltid gott till ost. 

Mild färskost

Välj åtminstone en färskost, till exempel franska Boursin, som motvikt till de hårda ostarna på ostbrickan. Servera lantbaguette och äppelskivor till den.

Vit- och rödmögelostar

Under mögelskalet gömmer sig ofta ett krämigt innanmäte, vars smak beroende på mognadsgraden kan vara mild eller mycket stark. K-ostmästarens vitmögelost är en typisk vitmögelost, som är god att äta med aprikossylt, nötter och smörgåskex.

Stark blåmögelost

Blåmögelosten är finsmakarens val. K-ostmästarens Stilton är en traditionell engelsk blåmögelost tillverkad av komjölk. Den förfinade salta smakupplevelsen kan serveras med honung, fikon och ett nötigt bröd.

Halvhårda ostar

Det finns både milda och starka unga halvhårda ostar. Till exempel edamer, emmentaler, gouda och gräddost är utsökta påläggsostar, men passar även till matlagning.

Hårda ostar

Långlagrade och starka hårda ostar passar förutom till matlagning även när man vill äta gott. Den grekiska Kefalograviera tillverkad av fårmjölk är läckrast att panera och stek i panna. Med den passar det att servera citron och svartpeppar. Ett överraskande smakpar som passar till den engelska starka McLelland Seriously Strong Cheddar är flerkornsbröd med ett tunt lager senap på.

Vegansk ost

I osthyllan finns ett ökande urval veganska ostar, såsom Porlammin Vege, som passar såväl till matlagning som på smörgåsen. Veganen kan även framställa sin ost själv. Prova på olika örter eller smaksätt osten till exempel med vitlök. 

Ostar på bricka

Välj 3–6 ostar av olika typ och med olik smakstyrka. Beräkna 75–100 g ost per person som efterrätt och 150–200 g, om även annan mat serveras. Ta fram ostarna i rumstemperatur en timme före serveringen. Sätt fram en egen kniv för varje ost, så att smakerna inte blandas. På brickan passar också olika slags bröd, kex, frukter, sylt, chutney, oliver, pålägg och nötter. Servera ostarna med samma rödvin som till varmrätter eller med samma söta vin som till efterrätten. Som dryck passar även vitt vin, öl eller portvin.