På amerikanskt vis

Läs artikeln på finska här >>

Förenta staternas matkultur är ett fusionskök när det är som bäst. Den har fått influenser från emigranternas matkulturer, som under åren har smält samman. Till exempel de jättestora biffarna i Texas har sitt ursprung i Spanien. Om man skulle bli tvungen att utse den mest amerikanska delikatessen, skulle hamburgare och hot dogs säkert inta tätplatserna. Från andra sidan Atlanten når oss även fortfarande nya överdådiga bakverk, som det inte sparas på sötma eller glasyrer i. Hämta ingredienserna till de trendigaste yankee-delikatesserna på K-Supermarket!

UNITED STATES OF BBQ

Grillning är i synnerhet i sydstaterna ett typiskt sätt att tillreda mat. BBQ betyder förutom en allmän grillfest i Amerika, även maträtter som tillagats över öppen eld. De populäraste grillrätterna är ribs som äts med fingrarna, långstekt pulled pork eller dragen gris, kladdiga chicken wings och möra stora biffar. Även hamburgare och hot dogs läggs ofta på grillen. Till grillmaten ska det vara amerikansk kålsallad, coleslaw, och en rökig BBQ-sås på biffen. Barbecue- eller BBQ-sås är en tomatbaserad sursöt sås, ofta även en kryddsås med röksmak. Den smaksätts till exempel med tabasco, färsk chili och vinäger och smaksätt med honung, sirap, farinsocker eller coladryck.

Saken är biff!

Yankeeköket är känt även för sina biffar. Även om biffarna anses vara puramerikanska, har även de sitt ursprung i fusionsköket. Till exempel de jättestora biffarna i Texas har sitt ursprung i Spanien. Vid sidan av tjocka och saftiga biffar ser man även minutbiffar, om en rejäl biff inte lockar. Minute steak är en lövbiff av nöt som har bultats mycket tunn och går snabbt att steka. Den kan tillredas även av grisytterfilé eller av väl råmörad nötinnerstek.

Snabbmat från gatuköket

Amerika är berömt för sin snabbmat, såsom hamburgare, pannpizzor, tacos, fyllda baguetter och friterad kyckling. På amerikanskt vis är portionerna väldiga och förutom på restauranger och i stånd kan i de närmaste allt köpas i populära food trucks. Vanligen väljs pommes frites som tillbehör och en jättemugg Coca Cola. Numera börjar även mer hälsosamma alternativ bli vanliga vid sidan av den feta och sockriga snabbmaten. Biffen till hamburgaren kan lagas av svarta bönor eller kyckling, eller som omväxling av tonfisk. I stället för Coke kan man hälla i sig en grönsmoothie gjord på sallad.

Sweet life, det söta livet

När man talar om amerikansk mat, kommer man oundvikligen att tänka på överdrivna läckerheter i yankee-stil. Stora milkshakes, hejdlösa glassportioner och frozen yogurt, poliser med donitsar i näven, pannkaksfrukostar med lönnsirap och cupcakes, pajer med pekannötter, whoopies, cookies. Även brownies med kraftig choklad och nötter är ett typiskt amerikanskt bakverk. När en brownie inte räcker, kan man lägga till kexdeg. Så blir brownie och cookie en brookie! Ett känt amerikanskt bakverk är även den inbakade pajen apple pie. I yankee-bakverk förenas ofta salt och sött, det trendigaste exemplet är Rocky road-pizza som förenar marshmallows, choklad och pop corn.