Espanjalaisia tapaksia ja lihaa grillistä

Espanjalaisessa keittiössä riittää ammennettavaa. Loistavat raaka-aineet, sesongit ja meri tekevät ruokakulttuurista rikkaan ja herkullisen.

Suuressa maassa eri alueiden ruokakulttuuria ovat muokanneet historian käänteet sekä sääolojen vaihtelut. Yhteistä kaikille Espanjan alueille on viini, oliiviöljy, juustot ja leikkeleet. Myös Espanjassa, kuten muissakin Välimeren maissa, ruoan ääreen kokoontuminen porukalla on tärkeää. Raaka-aineiden kunnioitus ja sesonginmukaisuus ovat itseisarvoja. Espanjassa käytetään paljon vihanneksia ja hedelmiä. Rannikolla syödään tyypillisesti paljon kalaa ja mereneläviä, sisämaassa pistellään enemmän possua, nautaa ja lammasta sekä kania ja kanaa.

Vaalea sangria

Espanjalaiset nauttivat päivän aikana yleensä pieni aamiaisen, runsaan lounaan ja myöhäisen kevyen illallisen. Tyypillisiä aamiaisruokia ovat paahtoleipä, pala espanjalaista munakasta tortilla española tai munkkitangot eli churrot.

Lounasaika on hyvinkin vasta iltapäivällä. Silloin ravintoloissa on tarjolla kolmen ruokalajin ateria, menu del dia, ja useimmilla paikallisilla on parin–kolmen tunnin tauko töistä tai koulusta. Alkuruokana syödään keittoa tai salaattia, pääruokana lihaa tai kalaa ja jälkiruoaksi tuoreita hedelmiä. Tuoretta leipää on tarjolla myös, espanjalaiset syövät sitä kuin suomalaiset perunaa konsanaan. Myöhäinen illallinen, joka saatetaan nauttia vasta iltakymmeneltä, voi sisältää pienen annoksen lihaa tai kalaa tai valikoiman tapaksia, paikallisia suupaloja.

Ruoan grillaamisen uskotaan olevan lähtöisin Espanjasta, josta se siirtomaavallan aikana kulkeutui Amerikkaan ja muualle maailmaan. Tyypillinen tapa kypsentää porsas on ollut kaivaa maahan kuoppa, johon sytytettiin tuli ja kuopan yläpuolelle vartaaseen laitettiin sian ruho pyörimään ja kypsymään.

Tapas-kulttuuri

Espanjalaiset tapakset ovat maailmankuuluja. Sana tapas tulee espanjankielen verbistä tapar, peittää. Legenda kertoo, että tapakset syntyivät andalusialaisissa tavernoissa aikoinaan. Sherrylasi peitettiin leipä- tai lihasiivulla, jotta kärpäset eivät pääsisi lasiin. Yhä edelleen monissa ravintoloissa lasillisen kanssa tarjotaan ilmaiseksi suolaisia tapaksia – alun perin näin on tehty janon lisäämiseksi ja asiakkaan alkoholilaskun kasvattamiseksi.

Tapakset voivat olla kylmiä tai lämpimiä. Lajitelmaan kuuluu oliivit, juustot, leikkeleet ja makkarat sekä simpukat, sardellit, katkaravut, lihapullat ja perunamunakkaan palat. Makkaroista tunnetuin on chorizo, juustoista manchego. Myös paistetut perunat eli patatas bravas ja mustekalarenkaat esimerkiksi aiolin kanssa ovat suosittuja tapaksia.

Pohjois-Espanjassa tapaksia kutsutaan pinchoiksi tai pintxoiksi.

Espanjalaisia ruokalajeja

Andalusiassa käytetään Espanjan alueellisista keittiöistä eniten oliiviöljyä ja ruokakulttuurissa on arabivaikutteita. Suosittu kylmä vihanneskeitto gazpacho on Andalusiasta kotoisin. Perinteinen gazpacho on punainen, mutta se voidaan valmistaa myös keltaisena tai vihreänä.

Kanarian saarilla on erilainen ruokakulttuuri verrattuna manner-Espanjaan. Siellä syödään paljon kalaa ja perunaa, jotka usein tarjotaan punaisen etikkaisen mojo-kastikkeen kanssa.

Lohi-äyriäispaella

Paella, yksi rakastetuimmista espanjalaisista ruokalajeista, on kotoisin Valenciasta. Paella on riisipohjainen ruoka, jossa on mukana erilaisia vihanneksia, lihaa ja mereneläviä. Vaihtelun vuoksi paellan voi valmistaa myös pastasta. Jälkiruoista tunnetuimmat ovat flan eli paahtovanukas, crema catalana eli vanukas sekä maitoriisi, arroz con leche. Myös churroja syödään jälkiruoaksi suklaaseen dipattuna.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Espanjalaiset herkut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.
Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.