Pirkanmaa - Yks menopaluu

Pirkanmaan ruokakulttuurissa yhdistyvät Suomen monien maakuntien ruokaperinteet. Joukossa on kuitenkin muutamia maakunnan ikiomia helmiä, joita paikalliset vaalivat ylpeydellä, ja joiden nimissä kaikuu rempseä pirkanmaalaisuus.

Pirkanmaalla on syöty aina paljon sianlihaa. Tyypillisiä pirkanmaalaisia ruokia ovatkin muun muassa läskisossit, aladobi sekä erilaiset haudutettavat pataruoat, kuten kyrönkäristys. Tampereen alueen tunnetuin sianlihaherkku lienee kuitenkin mustamakkara. Paikallisten puheessa pikimusta verimakkara lyhentyy pelkäksi mustaksi, ja sen ostamiseen liittyy oma etikettinsä. Mustaa ei osteta torikojuista painon tai määrän mukaan, vaan ilmoittamalla, kuinka suurella rahasummalla ostaja makkaraa haluaa. Makkaraa voi kuulla tilattavan myös ”menopaluuna”, joka kuvastaa kokonaista U:n muotoista makkarapötköä. Perinteiseen tapaan kuuluu, että musta herkku nautitaan puolukkahillon ja kylmän maitolasillisen kanssa, ja monien tamperelaisten mielestä musta maistuu parhaalta nimenomaan torilla.

Jälkiruoaksi Pirkanmaalla on syöty talkkunasta ja survotuista marjoista valmistettu pöperöä. Myös hörkkä eli ternijuusto ja rakkauspuuro maistuvat aterian pääteeksi. Rakkauspuuro eli makea maitokiisseli nautitaan mehun tai hillon kanssa. 

Rievä, Tampereella tuttavallisemmin riävä on vaalea hiivaleipä. Se leivotaan ohra- ja vehnäjauhoista pyöreään muotoon ja päälle pistellään haarukalla reiät. Leipä nautitaan uunituoreena, pelkän voin kanssa.

Pirkanmaalaiset herkut

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.