Mitä tehdä maa-artisokasta?

Maa-artisokka on vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta monipuolinen ruoanlaittajan ystävä. 

Maa-artisokka on auringonkukalle sukua oleva hyötykasvi, joka on perunan tavoin peräisin Amerikan mantereelta. Kasvi viihtyy hyvin viileissäkin oloissa, joten sen kasvattaminen onnistuu Pohjois-Suomea myöten.

Maukkaat mukulat

Ruoanlaitossa maa-artisokasta hyödynnetään kasvin maanalaisia mukuloita. Mukulat ovat maultaan lempeitä, joten ne sopivat erinomaisesti monipuoliseen ruoanlaittoon.

Vaivatonta lisuketta tai välipalaa etsivä voi paistaa mukulat pannulla tai uunissa ja maustaa vaikkapa voilla ja yrteillä. Mukulat voi myös keittää kuorinensa perunoiden tapaan. Maa-artisokkapyree tarjoaa juhlavan vaihtoehdon perinteiselle perunamuusille.

Maa-artisokasta saa myös maistuvia keittoja, jotka toimivat hyvin alkuruokina tai kevyinä ruokalajeina. Kokeile samettista maa-artisokkakeittoa, jossa hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa.

Ruokaisampaa etsivälle

Maa-artisokka löytää paikkansa myös esimerkiksi erilaisten munakkaiden ja kohokkaiden täytteenä.

Ruokaisampaa vaihtoehtoa etsivä voikin pyöräyttää vaikkapa espanjalaishenkisen munakkaan, ja korvata perunan maa-artisokalla. Kokeilla voi myös maa-artisokan käyttämistä gratiineissa, jotka voi täyttää vaikkapa italialaisittain.

Raakana maa-artisokkaa voi käyttää myös raastettuna tai sellaisenaan esimerkiksi salaateissa. Raasteita voi hyödyntää myös lämpimissä ruoissa - perisuomalaisen ruokalajin saat, kun valmistat lihapullien lisukkeeksi maa-artisokka-porkkanaröstin.

 

Reseptivinkit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Ajankohtaista

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.