Vastakohtien thaikeittiö

Thaikeittiön salaisuus piilee makujen vastakohdissa. Tulinen saa usein vastaparikseen lempeyttä, makea suolaista ja hapan kirpeää.

Vaikutteita naapurimaista

Thaimaa sijaitsee Kaakkois-Aasiassa usean maan solmukohdassa, minkä vuoksi maan ruokakulttuuri on saanut runsaasti vaikutteita naapureiltaan. Thaimaalaisella keittiöllä on kuitenkin selkeä omalaatuinen leimansa, jonka ytimen muodostavat tuoreet kasvikset, kookosmaito sekä mausteet kuten currytahnat, sitruunaruoho ja kaffirlime.

Thaiateria koostuu useasta ruokalajista

Thaiaterialla tarjotaan rinnakkain useita erilaisia ruokia, joiden syömisjärjestyksen ruokailija saa päättää itse. Ruoka on pääsääntöisesti kevyttä ja kasvispitoista. Mukaan kuuluu yleensä yksi keitto, muutama curryruoka, salaatti sekä jokin höyrytetty tai uppopaistettu ruoka. Suurin kulho on pyhitetty riisille, jolla on oma erityisasemansa ruokapöydässä. Pöytää täydennetään myös erilaisilla tulisilla maustekastikkeilla.

Thaimaalaiset panostavat ruokien esillepanoon, vadit koristellaan usein värikkäiksi ja reheviksi taidokkailla hedelmä- ja vihanneskaiverruksilla.Currytahna maustaa kastikkeet

Monet thaimaalaiset ruoat maustetaan currytahnalla. Currytahnat tehdään thaikeittiössä yleensä itse, mutta kotikeittiössä on vaivattominta käyttää valmiita tahnoja. Tahnoissa maistuvat lähes kaikki thaikeittiön tärkeimmät mausteet, kuten chili, korianteri, valkosipuli, sitruunaruoho, galangal-juuri, inkivääri sekä kaffirlimetin kuori.

Kookosmaito tuo lempeyttä

Thaikeittiössä käytetään maitotuotteiden sijaan lempeän makuista kookosmaitoa. Kookosmaitoa käytetään kaikessa ruoanvalmistuksessa, mutta etenkin tulisissa curryruoissa, joiden polttavuutta kookos pehmentää. Kookoskerma valmistetaan raastamalla kookospähkinän rasvainen malto ja puristamalla siitä neste.

Kalakastike korvaa suolan

Kalakastike on kirjaimellisesti thaimaalaisen keittiön suola. Kastike valmistetaan suolatuista, kuivatuista ja käytetyistä kaloista tai katkaravuista.  Käytä kastiketta mausteena soijakastikkeen tavoin kala-, broileri- ja lihawokkeihin, keittoihin sekä patoihin. Säilytä avattu pullo jääkaapissa.

Reseptivinkit

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.

Kokeile näitä!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.